Minerálna voda Vincentka je výnimočný prírodný produkt, starý milióny rokov, pôvodom z treťohorného mora. Na jej špecifickú chuť si niektorí musia zvykať, iným sadne hneď na prvý raz. Každý však má možnosť vylepšiť si ju podľa svojho gusta miešaním s inými nápojmi. Najviac Vincentka ladí s prírodnými produktmi-ovocnými šťavami a vínom. Región Moravy tak poskytuje spojenie toho najlepšieho, čo sa z tejto zeme dá získať.
Vincentke prišli na chuť ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave
Riaditeľ Vincentky, a.s. Jan Šumšal
k tomu poznamenáva: "Vincentke prišli na chuť ako jedni z prvých
vinohradníci na južnej Morave, ktorí ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch
k vínu. Vynikajúco sa osvedčila i na miešanie vínnych strikov. Vychladená
a zmiešaná s kvalitným suchým vínom v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje
kyslosť vína. Miešať ju však možno s akoukoľvek ovocnou šťavou, od
hroznovej cez jablčnú až po bobuľové ovocie. Vincentka tak môže byť základom
ďalších miešaných nápojov, kde neexistujú limity tvorivosti, fantázie a
originality. Poslúži napríklad v spojení so sirupmi, bylinnými prípravkami
alebo malým množstvom vybranej liehoviny."
Zároveň dodáva, že liečivé účinky minerálov
a iónov obsiahnutých v prírodnej Vincentke sa tým nestrácajú. Práve
naopak-takéto koktaily si dajú aj tí, čo by si inak jej častejšie popíjanie nevedeli predstaviť.
Zvláštnou skupinou sú deti. Pri nich je vynachádzavosť v kombináciách
miešania chutí priam povinnou výbavou. Zo širokej škály ovocia sa vždy nájde
nejaké, ktoré im zachutí spolu s Vincentkou.
Hroznovú šťavu aj Vincentku pozná ľudstvo už
dlho
Víno pozná ľudstvo tisíce rokov
a Vincentku možno tiež. Každopádne najstaršia písomná zmienka
o Vincentke má viac 350 rokov. Pochádza od fyzika a lekára Jana Ferdinanda
Hertoda z Todtenfeldu. V roku 1669 vydal písomnú správu o chemickom zložení
luhačovickej vody, opísal spôsob pitnej liečby a úspešné výsledky liečenia.
História predaja Vincentky vo fľašiach siaha
do roku 1820. V roku 1851 bola pri prameni Vincentky postavená prvá plnička a
skladisko fliaš. Toho istého roku sa vyviezlo 160 000 ks fliaš s obsahom 1,5 l.
Je pravdepodobné, že ju mohla piť už Mária Terézia. Tá vo všeobecnosti povolila
obchod s minerálnymi vodami. Vincentka sa kedysi podávala na cisárskom
dvore a vo viedenských kaviarňach.
Už v roku 1864 bolo rozvezených 137 000 fliaš
Vincentky po Rakúsko-Uhorsku, hlavne do vinorodých oblastí kde sa popíjala
zmiešaná s vínom. Už inzerát z roku 1888 hlása, že "Luhačovická Vincentka,
najsilnejšia alkalicko-muriatická kyselka je s mladým vínom najlepším nápojom
stolným a zdravotným". A ďalší inzerát vyzýva: "Znalci vína dospeli k úsudku,
k vínu pijeme iba Vincentku. Žiadajte vo všetkých vinárňach".
Osviežujúce spojenie
Kombinácia Vincentky a vína je nielen
obľúbeným nápojom minulosti, ale aj dobrým zvykom súčasnosti
v reštauráciách na južnej Morave. K osviežujúcemu spojeniu vína s
Vincentkou dochádza predovšetkým v letných mesiacoch. Má to niekoľko dôvodov.
Vincentka totiž prináša rýchlu úľavu po nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a
mastných jedál. Po oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy
v organizme. Vincentka sa nepije od
smädu, ale zapíja sa ňou káva, alkohol a jedlo. Organizmus sa tak nemusí
trápiť s prekyslením žalúdka, ani jeho podráždením. Vincentka v takýchto nápojoch, či ako príloha
k nim, sa pije najlepšie studená. Často sa používa na riedenie ovocných
štiav ktoré sú priveľmi kyslé, či presladené. Môže sa použiť ako prísada do
koktailov a smoothies.
Vynachádzaví Luhačovičania
Gazdinky v Luhačoviciach roky pridávajú
Vincentku do cesta, namiesto kypiacich práškov.
Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté
a ľahké Pripravujú sa takto koláče a chlebové cestá. Možná je aj
kombinácia použitia droždia a priliatia Vincentky podľa potreby, hlavne ak
sa kysnutie cesta nedarí.
Vincentka je vhodná aj na zálievku
zeleninových šalátov. Soli v tejto minerálke nahradia bežný slaný roztok
a chutný a zdravý pokrm je
k dispozícii.
Zvláštny mix
Snaha vyjsť v ústrety zákazníkovi našla istý
čas uplatnenie v zvláštnom produkte. Na princípe miešania Vincentky
a kvalitného moravského vína sa ešte v 90-tych rokoch minulého
storočia vyrábal vínny strik Vincentky a bieleho vína vo fľašiach.
Predával sa ako suvenír aj v Luhačoviciach a pacienti si ho nosili
domov ako darček. Nešlo však o ekonomicky významné množstvá a tak sa
fľašovaný strik prestal vyrábať.
Široké použitie
Vincentku poznajú vo viac ako 10 krajinách
sveta, kam sa vyvážala, alebo vyváža. Je jednou z najviac mineralizovaných
vôd, s vysokou koncentráciou solí a keď obsahuje takú širokú škálu
chemických prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody. Je to vlastne minerálny
koktail. Svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje
rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná
na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri
chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich
pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene, diabete mellitus,
chronickej pankreatitíde. Vhodná je aj ako doplnok výživy pre bežných ľudí,
športovcov, deti od 3 rokov, tehotné dojčiace ženy a rekonvalescentov, pre
hlasových profesionálov, pri prekyslení žalúdka.
Viac informácií je na www.vincentka.cz.