Prečo je Vincentka minerálkou? Preto, že obsahuje minerály, presnejšie prírodné rozpustené minerálne látky. A prečo je vysoko mineralizovanou minerálnou vodou? Lebo obsahuje rozpustné látky v rozmedzí 5 000 - 15 000 mg/l. Navyše Vincentka je jedinečná minerálna voda z prírodných liečivých zdrojov prameniacich v Kúpeľoch (Lázních) Luhačovice. V týchto kúpeľoch sa ľudia preukázateľne liečia už vyše 300 rokov. Informuje o tom Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s.,
Vincentka nie je len tak nejakou minerálkou
Podľa Wikipedie minerálna voda je voda, ktorá sa od
ostatných podzemných
vôd podstatne odlišuje svojimi vlastnosťami, predovšetkým vyšším
obsahom rozpustených minerálnych látok
a teplotou. Táto
voda môže prirodzene vyvierať, alebo byť čerpaná z prírodných žriediel. Podľa
medzinárodných konvencií a noriem sú za minerálne vody považované tie, ktoré v
1 litri vody obsahujú viac ako 1 g rozpustených pevných látok alebo 1 g
rozpusteného CO2.
Minerálky sú dôležitým zdrojom príjmu tekutín nielen pre
chorých, ale i zdravých ľudí. Najrozšírenejšie sú u nás minerálne vody studené,
preplynené, z ktorých sú najpočetnejšie tie uhličité, nazývané aj kyselky.
Takýchto prameňov je na Slovensku 789. V súčasnosti sa na Slovensku do
spotrebiteľského obalu plní 23
prírodných minerálnych vôd a približne 40 značiek pramenitých vôd vrátane
dojčenských a balených pitných vôd. (Zdroj: https://www.voda-portal.sk/Dokument/najznamejsie-prirodne-mineralky-na-slovensku-ake-maju-ucinky-a-odkial-pochadzaju-100196.aspx)
Ako sa podzemná voda stáva minerálkou
Voda z povrchu, najčastejšie zrážkového pôvodu,
presakuje do hĺbky, niekedy aj desiatok km. Pretekaním hrubými vrstvami hornín
sa voda čistí, filtruje a stáva sa podzemným prameňom. Na svojej ceste hore sa
stretáva s oxidom uhličitým juvenílneho pôvodu, nasýti sa ním, až sa nej stáva
slabá kyselina uhličitá, rozpúšťajúca okolité horniny. Z nich sa do vody
dostanú rôzne minerály, zlúčeniny a chemické prvky. Pramenitá voda
obohatená o rôzne plyny (hlavne CO2), má menšiu hustotu a preto stúpa na
povrch. Minerálna voda je tak v podstate roztok rozmanitých solí,
stopových prvkov a plynov. Väčšina slovenských minerálnych vôd sú kyselky,
medokýše, čiže vody s vysokým obsahom CO2, ktorý bráni rozmnožovaniu sa
mikroorganizmov a podporuje trávenie. Rovnako tak aj luhačovická Vincentka,
prameniaca v Bielych Karpatoch.
Vyviera z hlbín zeme
Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2
v podzemí má anorganický, juvenílny
pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou. Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a
následne sa v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá
pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky. Samotná
fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo
CO2 v zdroji kolíše napríklad v závislosti na ročnom období. Vincentka, a.s. sa
snaží udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l a to tým
spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho odčerpáva a akumuluje
a potom ho dopĺňa v čase, keď ho je menej.
Vedeli to už babičky
Vincentka je označovaná tiež ako "liek našich babičiek". Jej
liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a
vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích
cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry. Gazdinky
v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich
práškov. Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté
a ľahké. Pripravujú sa takto koláče a chlebové cestá. Na chuť
Vincentke prišli ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave, ktorí
ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch k vínu. Vynikajúco sa osvedčila
aj pre miešanie vínnych strikov. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom
v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje kyslosť vína. Prináša aj rýchlu úľavu po
nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál. Po silvestrovských
oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme.
Na princípe miešania Vincentky a kvalitného moravského
vína sa ešte v 90-tych rokoch minulého storočia vyrábal vínny strik
Vincentky a bieleho vína vo fľašiach. Predával sa ako suvenír aj
v Luhačoviciach a pacienti si ho nosili domov ako darček. Vincentka
sa používa aj pri pitných kúrach pri poruchách látkovej výmeny, žalúdočných
vredoch, chorobách dvanástnika, chronickej pankreatitíde a diabete. Pije sa
studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku
zeleninových šalátov.
Vincentka detailne
Vincentka je jedinečná minerálna
voda z prírodných liečivých zdrojov, veľmi silne mineralizovaná, jódová,
uhličitá minerálna voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným
obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Minerálna voda Vincentka sa svojim osmotickým tlakom 634,7 kPa veľmi blíži
osmolarite ľudskej krvi, intracelulárnych tekutín, čiže vnútornému prostrediu
človeka. Pri pití je preto dobre znášaná i vo väčšom množstve, nevyvoláva
diskomfort v zažívacom trakte a nepôsobí nepríjemne na sliznice dýchacích
ciest, ak pôsobí pri inhalácii ako aerosól.
Odporučané dávkovanie
Dospelí: 300 ml na lačno pred raňajkami a večerou po
dobu 21 dní. Tehotné a kojace ženy: maximálne 200 ml/deň. Jednorázová
dávka: 400-600 ml na doplnenie iónov vylúčených potom pri ťažkej fyzickej
práci a športe. Doplnenie dennej dávky jódu: 25-30ml.