Vyhne (29. novembra 2010) - Najstarší
slovenský pivovar STEIGER, a.s., Vyhne vyzýva poslancov NR SR,
aby neschválili 100 000 hektolitrov (hl) ako novú hranicu výroby
piva pre malé pivovary, pretože to bude znamenať pre tento slovenský
pivovar zvýšenie spotrebnej dane až o 72%! Pre STEIGER s výrobou
160 000 hl tak stúpne daň prvý raz pri preradení medzi veľké pivovary
a druhý raz pre nárast dane o 27 %. Zrušenie doterajšej hranice pre
malé pivovary do 200 000 hl tak postihne STEIGER ako jediný pivovar.
Zníži sa výroba i zamestnanosť
Prinúti ho znížiť výrobu o cca 60 000 hl a prepustiť cca 50 zamestnancov,
lebo v skupine veľkých pivovarov nie je STEIGER konkurencieschopný.
Zároveň tak paradoxne štát dostane menej na daniach, pretože pivovar
bude platiť spotrebnú daň len zo 100 000 hl a navyše štát príde
aj o príslušnú časť DPH, daní zo miezd prepustených zamestnancov
a odvody za nich. Informoval o tom riaditeľ pivovaru STEIGER Jaroslav
Vysloužil. Zároveň
varoval, že situácia môže byť ešte dramatickejšia.
Investori
pivovaru sú vývojom znepokojení
,,Dnes
ma dokonca jeden z akcionárov požiadal o zvolanie mimoriadného zhromaždenia,
s bodom rokovania o ukončení výroby. Z pohľadu investorov je to logické.
Pivovar, ktorý má ambície rásť - čo sme v posledných rokoch dokazovali,
sa nemôže rozvíjať pri výrobe pod 100 000 hl. V takom prípade je
naozaj ekonomickejšie pivovar zavrieť a pivo prípadne dovážať.
Tak to urobil napríklad pivovar v Poprade. Za posledné 4 roky sme získali
pre pivovar STEIGER a pre Slovensko cez 7,5 mil. EUR investícií a tieto
sú pripravovaným administratívnym krokom ohrozené. Navrhujeme preto
ponechať hranicu 200 000 hl pre malé pivovary, tak ako je to bežné
v Európe“, varoval J.Vysloužil.
Vyhniansky
pivovar je najstarším slovenským pivovarom
Vyhniansky
pivovar je najstarším slovenským pivovarom s bohatou tradíciou a takmer
nepretržitým varením od roku 1473, čo je rarita aj v rámci
Európy. Slováci môžu byť na túto skutočnosť právom hrdí. V súčasnosti
je trhovou trojkou v produkcii piva na Slovensku. Pivo sa v ňom varí
na najmodernejších výrobných zariadeniach, ale stále klasickým
postupom otvoreného a dlhodobého dvojstupňového kvasenia v spilkách
a ležiackých tankoch.
Zdroj:
Steiger
Zdieľajte správu vo Vašej obľúbenej sociálnej sieti:
Chcete uverejni tto sprvu na Vaej strnke ? Pouite nasledovn kd.