Prírastok do rodiny s dobrou chuťou

Publikovan: 30.08, 2008    Tma: Miele

Keď spoločnosť Miele v roku 1998 predstavila prvú parnú rúru, ktorú bolo možné integrovať do kuchyne bez veľkých nárokov na inštaláciu, bol to medzník v technike domácich prístrojov. Zatiaľ čo v prvom roku si našli cestu k zákazníkovi len tisíce prístrojov, etablovali sa parné rúry medzitým ako nová kategória prístrojov, ktorá vykazuje veľké medziročné prírastky.  Dôvody sú zrejmé : úprava pokrmov na pare je nielen chutnejšia, ale – vedecky dokázané – hlavne najzdravší spôsob úpravy. Miele ma teraz k dispozícií nové modely, ktoré uceľujú programy parných rúr v domácich prístrojov z východného Vestfálska.

DG 3000 prichádzajú s dotykovým ovládaním

Zo zabudovaných spotrebičov je vo svojej triede najpredávanejšia parná rúra DG 2000. Ďalším vývojovým stupňom tohoto „bestseleru“ je DG 3000, ktorý rovnako ako jeho predchodca vyniká rozmanitými možnosťami zabudovania. DG 3000 vyžaduje len 35 cm vysoký výklenok a je ho vďaka malej zabudovateľnej hĺbke zabudovať aj do hornej skrinky. Spotrebič sa dodáva v šírke 50 a 60 cm , čo ešte ďalej rozširuje možnosti použitia, obzvlášť keď sú pre „päť desiatkovú“ variantu k dostatiu sokle a stojany.

Inovácia je v tejto triede spotrebičov dotykové ovládanie. Ak by ste chceli spotrebič spustiť, stačí na to len niekoľko dotykov končekmi prstov. Chybná obsluha je prakticky vylúčená, pretože proces úpravy ovplyvňujú len dá parametre : teplota a čas. Teplota sa dá nastaviť v päťstupňových krokoch medzi 40° a 100° C, pričom pre väčšinu príloh a zeleniny je ideálnych 100° C. Čo sa týka času, je možné sa orientovať podľa časov varenia na sporáku. Pre začiatočníkov vo varení s parou je ale ku každému spotrebiču priložená kuchárka s receptami a tabuľkami časov varenia. Príručka poskytuje také rady ako : rozmrazovanie, blanšírovanie, zaváranie, alebo ohrievanie v parnej rúre.

DG 3000 má 20 litrový priestor pre varenie z ušľachtilej ocele so štyrmi úrovňami zasúvania. Až v troch úrovniach súčastne je možné pripravovať kompletný pokrm skladajúci sa napr. zo : zemiakov, zeleniny a ryby pre štvor – až šesťčlennú rodinu a pritom nedochádza k prenášaniu chute medzi jednotlivými pokrmami navzájom. Pretože DG 3000 pracuje bez tlaku, tak je možné proces varenia kedykoľvek keď treba prerušiť a ak treba, tak doložiť zeleninu, ktorá má podstatne kratšiu dobu varenia ako napr. zemiaky.

Tak ako u všetkých parných rúr Miele sa aj u DG 3000 vyvíja para mimo priestor varenia vo vodnej nádrži ( s výnimkou tlakových parných rúr s pevným pripojením vody). V spojení s elektronicky riadeným procesom varenia zaisťuje táto špecialita spotrebičov Miele reprodukovateľné výsledky. V praxi to znamená, že nie je dôležité či sa dá do spotrebiča malé, alebo veľké množstvo potravín k vareniu, či je čerstvá alebo zamrazená - užívateľ môže nastaviť napríklad pre ružičky z brokolice dobu varenia osem minút a je odmenený jemnou zeleninou. Rovnako ako ďalšie spotrebiče rady Generace 5000 je aj DG 3000 v prevedení z ušľachtilej ocele vybavený novým CleanSteel povrchom.

CleanSteel nie je citlivý na otlačky prstov. Čistenie plôch ušľachtilej oceli funguje dokonalo bez špeciálnych prostriedkov.

Veľký vnútorný priestor a vyšší komfort u modelov rady Generace 5000

Pre parné rúry konštrukčnej rady 5000 je charakteristický veľký vnútorný priestor a komfortné prídavné funkcie. V programe Miele sú dva modely, ktoré sa líšia svojou výbavou.

DG 5060

Úplnou novinkou z vývoja je DG 50260. Tento prístroj dokáže všetko, čím vynikajú modely rady 3000, je však koncipovaný pre výklenok v nábytku s výškou 45 cm. Vnútorný priestor v ktorom sa dá ľahko pripraviť obed pre šesťčlennú rodinu je so svojím objemom 30 litrov značne väčší, ako je to u kompaktných parných rúr Miele. Na prípravu pokrmov je k dispozícií šesť prevádzkových režimov; vďaka uloženým návrhovým teplotám uľahčujú rozhodnutie, napr. aká je vhodná teplota pre rozmrazovanie alebo prípravu jemných rybích filet. Nastavenie režimu a teploty sa riadi dvoma voličmi s osvetlením. Pomocou elektronických hodín a časovača sa dajú programovať postupy varenia. Nadstavené nastavenia sa dajú prečítať na viacjazyčnom textovom displeji. Dvierka spotrebiču sa u modelov rady 5000 otvárajú ako u pečúcej rúry dopredu a slúžia potom ako odstavná plocha pre misky na varenie.

DG 5080

Na základe predchádzajúceho modelu (DG 4080) skonštruovala firma Miele parnú rúru DG 5080 s niekoľkými úpravami designu a niekoľko málo technickými inováciami. Tak veľa automatických programov robí spotrebič jedinečným. Či už sa jedná o automatiku, vlastný recept, alebo manuálne nastavenie. Prostredníctvom dotykového displeja sa dostanete bezpečne k cieľu.

Chybné ovládanie je pri riadení obsluhy takmer vylúčené, pretože sú vždy podsvietené a aktívne len tie senzorové polia, ktoré označujú ďalší logický krok. Výhodou tohto ovládania je, že sa na displeji prehľadne zobrazujú všetky textové nastavenia. A rovnako ako v dobrej kuchárke si môžete na displeji prečítať užitočné rady pre príslušnú úpravu.

Zvláštnosti spotrebiča DG 5080 je režim „varenie menu“. Funguje úplne jednoducho : nadstavte program „varenie menu“ a v ľubovolnom poradí vložte prísady ako napr. : zemiaky, ostriež, špenát. Parná rúra vás vyzve k tomu aby ste do spotrebiču dali zemiaky a automaticky sa spustí. Asi po 18 minútach zaznie zo spotrebiča akustický signál a na displeji sa zobrazí text, aby ste do vnútra dali rybu. Otvore teda dvierka – čo je u beztlakovej rúry možné kedykoľvek - vložíte rybu, zavriete dvierka a varenie pokračuje. Postup sa opakuje ešte jeden krát pri špenáte, ktorý v spotrebiči strávi posledné tri minúty spolu so zemiakmi a ostriežom. Výsledok : kompletné menu za 25 minút a naviac sa už nemusí užívateľ zaoberať teplotami a časmi varenia.

Ďalšie užitočné detaily výbavy spotrebiča DG 5080 sú vypustenie pary a funkcia zotrvania pri teplote. Pri aktivovanom móde zotrvania pri teplote sú pokrmy udržiavané až 15 minút teplé po uplynutí doby varenia. Pri vypúšťaní pary sa dvierka spotrebiča otvoria na škáročku, pokiaľ neunikne väčšia časť vodnej pary, aby sa potom opäť automaticky zatvorili. Následné vyberanie pokrmov je tak príjemnejšie, pretože veľká časť pary bola odtiahnutá. DG 5080 má prípravu pre Miele@home

Parná rúra Combi poskytuje jedinečné možnosti prípravy

Medzi úspechom a neúspechom pri varení je niekedy len 10 stupňov Celsia a päť minút. S parnou rúrou Combi DGC 5080 od Miele sa dá príprava pokrmu vypočítať. Spotrebič pomáha začiatočníkom cez zdanlivo neprekonateľné prekážky a profesionálov ohromuje takmer neuveriteľnými výsledkami pečenia a varenia. Vďaka vynikajúcemu hodnoteniu, ktoré ambiciózny kuchári vystavili predchádzajúcemu modelu, zmenila firma Miele súčastný DGC 5080 len v niekoľko málo bodoch: design je prispôsobený novej rade spotrebiča Generace 5000, priečelie je vyrobené z ušľachtilej ocele CleanSteel a vnútorný priestor má teraz povrchovú úpravu PerfectClean, ktorá umožňuje ľahké čistenie.

Recept na úspech parnej rúry Combi spočíva v jej mnohostrannosti. Spotrebič pracuje so suchým teplom a s vlhkou parou. V režime parnej rúry poskytuje DGC 5080 všetky funkcie ktoré má aj parná rúra DG 5080. Ak je potrebné suché teplo, napr. pri príprave zmrazených hranolčekov, dá sa spotrebič použiť ako teplovzdušná pečúca rúra. Ale celý svoj potenciál DGS 5080 ukáže práve v kombinovanom režime. Klasické aplikácie, pri ktorých je potrebné striedavo vlhká a suchá klíma vo vnútri, sú pečenie mäsa a pečiva.

Príklad: Bravčová pečienka s chrumkavou kôrkou sa podarí perfektne, keď je najskôr pečená po dobu 15 minút pri 100° C a 95 % vlhkosti vzduchu. Úvodný vstup pary v tejto fáze zjemní štruktúru tuku. Nasleduje 30 minút pri 180°C a 50 % vlhkosti vzduchu – ideálne podmienky pre rovnomerné osmahnutie a vznik chrumkavej kôrky. V zostatkovej dobe úpravy stačí 130°C a 30 % vlhkosti vzduchu na prepečenie pečene.Výsledok : vo vnútri šťavnatá a na vrchu chrumkavá a hnedá.

Začínajúci kuchári môžu použiť na popísanú úpravu automatický program; ambiciózny kuchári môžu regulovať sled suchých a vlhkých fázy úpravy - ich dobu trvania a príslušnú vlhkosť v priestore varenia sami. Možné sú obidva postupy. Rozhodujúce je, že sa užívateľ môže spoľahnúť na nastavené a na automatikou zvolené riadenie klímy. Tento postup, ktorý trvalo meria vlhkosť vzduchu a popritom dokonca berie ohľad na vlastné vlhko pokrmov, je v parnej rúre Combi od Miele jedinečný. Zadaním iných parametrov, alebo voľbou automatického programu – je k dispozícií celkovo viac ako 120 automatických programov s ktorými sa dajú perfektne robiť cestoviny. Príkladom je chlieb, croissanty, rôzne cestá na koláče a drobné pečivo.

Ovládanie TouchControl dokazuje, že obsluha takto mnohostranného spotrebiča nemusí byť v žiadnom prípade zložitá. Všetky nastavenia sa radia senzorovými tlačidlami na sklenenom displeji. Celé vedenie užívateľa je veľmi prehľadné a je takmer vylúčené chybné ovládanie. K výbave DGC 5080 patrí potravinársky teplomer, ktorým sa dá nastaviť teplota vo vnútri mäsitých pokrmov všetkých druhov. Rostbíf sa podarí tak aby vo vnútri „anglicky“ „stredný“ alebo „prepečený“ a na vrchu chrumkavo hnedý. Proti znečisteniu ktoré dochádza popri pečení vybavila firma Miele parnú rúru Combi čistiacim programom. Para popri tom uvolní zbytky tuku, ktoré sa následne dajú ľahko odstrániť z PerfectClean povrchu vnútorného priestoru z ušľachtilej ocele.

Súčasťou dodávky sú dverné nádoby na varenie, staviteľný rošt, záchytná miska, plech na pečenie z ušľachtilej ocele a kuchárka. Ako všetky parné rúry Miele je taktiež DGC 5080 vybavená nádržou na vodu (s výnimkou tlakových parných rúr) a k pripojeniu vyžaduje len elektrickú zásuvku. Parná rúra Combi je zabudovaný spotrebič pre nábytkový výklenok 60 x 45 cm. DG 5080 má prípravu pre Miele@home.

S tlakom to ide rýchlejšie

DG 4164 je parná rúra pre ambicióznych kuchárov, ktorý oceňujú možnosti profesionálnej prípravy. Oproti predchádzajúcemu modelu je technicky nezmenená, ale DG 4164 je vybavená priečelím z ušľachtilej ocele CleanSteel. Zvláštnosťou spotrebiča DG 4164 je úprava pokrmov pod tlakom, čo skracuje doby úpravy asi o polovicu. Teploty sa dajú nastavovať v krokoch po 1° medzi 40° až 120°C. Zabudovaný spotrebič má síce väčšie nároky na inštaláciu ako iné parné rúry Miele, ale zato poskytuje komfort pevného prívodu a odtoku vody. Plnenie nádrže na vodu nie je u tohoto spotrebiča nutné a vznikajúca kondenzovaná voda je na konci procesu úpravy automaticky odčerpaná. Ako všetky parné rúry Miele pracuje i DG 4164 s externým vyvíjačom pary. Popri tlakovej parnej úprave je možná aj úprava bez tlaku. Spotrebič je k dostatiu i so zdvíhacími dvierkami (DG 4164 L) a následne perfektne ladí s designom aktuálnej rady zabudovateľných spotrebičov H 5000 od Miele. Predchodcom spotrebiča DG 4164 bola prvá parná rúra na svete, ktorá bola vyvinutá pre domácnosti.

Z voľne stojaceho víťaz testu

DG 1050 je prvá parná rúra Miele, ktorá bola vyvinutá bez kompromisov ako volne stojací spotrebič. Na pracovnej doske potrebuje jen 50 cm miesta, ukáže ale, čo sa v nej skrýva, keď pripraví obed pre celú rodinu. Popritom súčasne pripravovať napríklad prílohy, ryby a zeleninu, bez toho aby došlo k prenášaniu chutí. Ovládanie prístroja nemôže byť jednoduchšie, pretože teplota úpravy (40° až 100°C) a čas sa zadávajú jedným voličom. Pokrmy sa v DG 1050 (a ani v ostatných parných rúrach Miele) nemôžu prevariť. Vnútorný priestor z ušľachtilej ocele sa ľahko čistí. V prvom a doposiaľ jedinom teste nadácie Warentest bol DG 1050 vyhodnotený ako najlepší testovaný spotrebič. „Najmenšia“ parná rúra Miele sa pritom v kategórií „veľké prístroje“ uhájila proti väčším a drahším zabudovateľným prístrojom iných výrobcov. Skúšajúci chválili vynikajúce výsledky varenia spotrebiču Miele, malou spotrebu prúdu a skutočnosť, že sa dá voľne stojací spotrebič v kuchyni do vybaviť.

Zdroj: www.miele.sk


Chcete uverejni tto sprvu na Vaej strnke ? Pouite nasledovn kd.

Autor: admin
 

Hodnotenie lnku

Priemern hodnotenie: 0
Hlasov: 0

Zvote poet hviezdiiek:

Vynikajci
Vemi dobr
Dobr
Priemern
Zl

Monosti

Vytvoil Webdesign Dra-go.cz

as potrebn k spracovaniu strnky 0.05 seknd